goede voeding

 

Welkom bij huiskamerrestaurantje 

‘Aan Tafel’ !

Hier bereid ik mijn maaltijdsoep en hartige groentetaart. De biologische groenten en fruit uit eco-moestuinen in de omgeving van Nijmegen zijn hierin het basisvoedsel. Een driegangen menu kost 20 euro per persoon inclusief drankjes. Het menu bestaat uit salade vooraf, hoofdgerecht en nagerecht. Een gluten- en lactosevrije maaltijd is ook te bestellen.

Momenteel ontvang ik alleen groepen van maximaal 10 personen. Vanaf september 2022 vind ik het weer belangrijk dat de groep onderling heeft gecheckt of men allemaal coronavrij is bij binnenkomst.

Actueel:

Op zondag 20 november en zondag 18 december bieden de vrijwilligers van het huiskamerrestaurant ‘Aan Tafel’ een feestelijke lunch aan gemaakt van lokale producten uit de land- en tuinbouw. Hiervoor kunt u zich aanmelden via cultuurtafeldukenburg@gmail.com. Er is plaats voor 25 personen. De prijs is tussen 5 euro en 8,50 euro. U dient vooraf te betalen na reservering.

De lunch is klaar om 12.30 uur. Het adres is Wijkcentrum Meijhorst 70-39 in Nijmegen-Dukenburg. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-27125386 (Angela)

 

Catering:

Wat kan je bestellen om op te halen voor maximaal 20 personen per dag?

Elke vrijdag: hartige groentetaart vanaf 12.00 uur op halen; bestel uiterlijk daags ervoor tot 12.00 uur. 

Elke woensdag: pure maaltijdsoep vanaf 12.00 uur op halen; bestel uiterlijk daags ervoor tot 12.00 uur.

De prijs voor deze 5-7 persoons-taart is 15,00 euro (1 kilo). Een quiche van 500 gram kost 12,50

Deze maand vul ik de quiches met verse raapjes geitenkaas.

 

Je kunt ook kiezen voor een lactose- en glutenvrije, variant (of beide) en andere groentecombinaties met noten,of kaas.

 

Soorten soepen op basis van en naar keuze: prei, tomaat, pompoen of knolselderij, spinazie, koolsoorten met een beetje havervlokken of rijst, rode ui, mosterd en vers getrokken groentebouillon.

De prijs per liter met eiwitgarnituur is 7,50 euro. 

Bestellen kan tot uiterlijk daags er voor tot 12.00 uur via aldenhofaantafel@gmail.com of bel:

Telefoon 06-27125386

Afhalen kan op woensdag en vrijdag na 12.00 uur tot 14.00 uur.

Adres Aldenhof 12-43

6537BH

Nijmegen Dukenburg

 

NIEUW:  FERMENTATIE GROENTE

15 Juli 2022 oogst bij Gelukkige Groentes:

 

September-oogst uit mijn moestuintjes 2021:

Die zomer kwam er na een hete lente veel regen en dat kwam voor de pompoengroei nog precies op tijd. De tomaten daarentegen kwamen gedeeltelijk tot rijping. Maar met 38 pompoenen zijn we heel tevreden. Ik heb ze wat eerder van het veld gehaald want er kwamen steeds meer knaagdieren even mee proeven.  Inmiddels zijn er voor bewoners in Dukenburg al 12 liter maaltijdsoep gemaakt van 5 groene en rode pompoenen. De maaltijdsoep bevat ook geweekte haver, of linzen, uit en knoflook. Alle producten zijn van biologische teelt. 

oogst 2021

Kies de gerechten:

* maaltijdsoepen

* groentetaarten

* salades

* gebak

Mijn restaurantje is een bewonersinitiatief zonder winstoogmerk in Nijmegen Dukenburg. Ik kook duurzaam, bv. met een hooikist om te garen en meestal gebruik ik biologische groenten uit ‘De Kiemtuin’ en ‘Het heerlijke land’ uit de omgeving.

Goede voeding is voor iedereen anders. Goede voeding zegt je wat goed voelt als je het eet, waar je energie en (gezellige) levenslust van krijgt. Ook wordt goede voeding goed verteerd door jouw lichaam. Elk lichaam geeft tijdig aan wat je meer of minder nodig hebt om in balans te zijn. Opmerkzaamheid en luisteren naar je gevoel zijn dus belangrijk. 

Voor mij is het belangrijk dat ik iets kan bijdragen in de bewustwording van gezonde voeding voor iedereen, in elke levensfase.  Bewust leren koken en eten betekent voor mij dat ik intuïtief opmerk wat mijn lijf vraagt om in balans te zijn. Ik heb geleerd om het verschil te zien tussen emotionele prikkels belonen met eten en anderzijds rustig en verstandig luisteren naar wat mijn lijf echt nodig heeft. Ook het sociaal koken, zoals thuis in het gezin of voor vrienden is een mooie uitdaging om met zorg en aandacht creatief iets moois en gezonds op tafel te delen. Voor wie eenmaal door heeft wat lichaam en geest nodig hebben, zijn dieet-rages niet nodig. Dat geeft rust en helderheid. De signalen van bijvoorbeeld een voedselallergie vragen dan vanzelf om de juiste voeding. Mocht je een diëtist nodig hebben zorg dan dat je goed kan aangeven waar je probleem zit fysiek of mentaal. Ik ben gediplomeerd kok en uit ervaring kan ik goed omgaan met dieetrecepten. In goede voeding zitten de goede meer waardevolle vitaminen, mineralen en eiwitten. Dat komt o.a. door de manier van verbouwen op het land, goede bemesting in levende aarde. Bij http://www.food4healthylife.org/ kun je zien wat je per dag nodig hebt. Interessant is nu het boek over de essentie van landbouw en voeding geschreven door landbouwfilosoof Michiel Korthals ‘EETBARE NATUUR’.

 

Het vruchtenbrood van havermeel met bessen kost 8,00 euro.

Alle gerechten zijn ook gluten- en lactose vrij te bestellen. 

Bestellen kan tot daags ervoor 12.00 uur via aldenhofaantafel@gmail.com

Telefoon: 06-27125386

Adres: Aldenhof 12-43

Nijmegen 6537BH

 

Foto in de Kiemtuin: Jacqueline van den Boom 

 

Tips: 

https://gelukkigegroentes.nl/ 

Beginnende ondernemers in Nijmegen: http://www.startupnijmegen.nl/

Boek over voeding en landbouw nu van Michiel Korthals:  EETBARE NATUUR ISDBN 9789056157487

Facebook Aan Tafel

                                                         

  Eetbaar Nijmegen

http://www.food4healthylife.org/

www.schoppenvrouw.nl  duurzaam tuinontwerp

Juni podcast van ‘Gezond Gesprek’ over ons voedselsysteem met Jaap Seidell

http://www.veugelers-vitaliteit.nl/nieuws-in-balans/

E-mailadres voor bestellingen: aldenhofaantafel@gmail.com