Cultuurtafel Dukenburg 

Op deze pagina vind je een aantal activiteiten op gebied van kunst & cultuur, goede voeding en duurzaam leven in Dukenburg. Het zijn activiteiten die we samen met bewoners organiseren zoals de buurtmaaltijden op zaterdag (zie onder het kopje 'aan tafel'), werken in de moestuin, fietstochtjes, ontspannende bewegingsoefeningen op woensdagochtend en elk seizoen exposities met bewoners in wijkcentrum Dukenburg. Bewoners kunnen zelf met ideeën komen om samen te realiseren (in overleg met het wijkmanagement van de gemeente Nijmegen). Het e-mailadres is cultuurtafeldukenburg@gmail.com  06-27125386

 

Herfst & Winter activiteiten 2020

 

lockdown aandacht voor elkaar: 

Houd je ook van bakken? Misschien vind je het leuk om mee te doen: Bak voor iemand in jouw wijk een hartige maaltijdtaart, bv voor iemand die de hele dag thuis werkt en de kinderen om zich heen heeft. Zet je oproep op facebook of stuur n app naar je vrienden.

TV Dukenburg presenteert:

"de taarten van Annet" 5 weken tot de kerstdagen bakt Angela van het Huiskamerrestaurantje Aan Tafel in Dukenburg de taarten voor dit leuke item bij TV Dukenburg. Elke donderdagavond prime-time om 19.00 uur op de facbookgagina van Nijmegen Dukenburg.


                   

                                

Aandacht voor elkaar in Dukenburg! Een klein fotoproject van 1oktober tot 1 februari (2021) gemaakt i.s.m. de Vrienden van Park Staddijk.

Vanuit dit thema maken we bij de cultuurtafel een natuurfilm over de groei en bloei, dieren en het water in het Park Staddijk in Nijmegen Dukenburg. Hieraan werken vele hobby-fotografen uit Dukenburg mee. Het eindresultaat is een kerstcadeautje voor alle bewoners in de woonzorgcentra van Dukenburg De Wollewei, De Vlechting en De Horizon.

De fotoinzendingen komen van: Johan de Bruijn, Gilbert de Bruijn Gert van Baast, Trudy van Cleef, Antoine Deleij, Saskia van Dijk, Marjoleijn Gompel, Moniek Janssen, Yvonne Jaspers, Iris van Limburg, Lex leenaars, Bobby Leeuwes, Mireille van Mansum, Angela van der Mast, Eric Meeuwsen, Yvonne Moritz, Jos Onneweer, Karin Spliet, Monika Thomassen en anderen. 


Foto Trudy van Cleef
 Foto Gilbert de Bruijn


Foto Marjolein Gompel

 

Herfstexpostitie in Wijkcentrum Dukenburg, adres Meijhorst 70-39 to december te zien in het Atrium. (Helaas is het wijkcentrum niet vrij toegankelijk tot eind december. svp Aanmelden als u wilt komen kijken)


 Zomer 2020

Moestuinproducten uit de Kiemtuin


 


 

       

 

 

Exposanten en muzikanten bij de cultuurtafel/ExpAt-groep in wijkcentrum Dukenburg: Cursisten van het Creatiefcentrum Nijmegen-Zuid; Gerrie de Bruin Tolhuis; Jamshid Rasoul Aldenhof (info via mij); Lineke Schoemaker Meijhorst; Ina Scholten Weeznehof; Gabrielle Bos, Aldenhof; Jacqueline van den Boom, Weezenhof; Sonja Kropman, Lindenholt; Oud-Lindenberggroep: Gerard Bergers Meijhorst, John vd Ven, Beatrijs Vandegeluhe, Judith Smits, Lindenholt; Emmy Bak, Weezenhof; Nicole van den Hurk, Tolhuis; Kea ten Hove, Tolhuis; Diny Peeters,Tolhuis; Joke Schotanus, Tolhuis; Marijke Drabbe, Zwanenveld; Ank van Rens, Brakkenstein; Marjo Sol, Zwanenveld; Lieuwke Loth, Tolhuis; Jan Westerdijk, Zwanenveld; Bárbel van den Berg, Hatert;  Meeke Mutter, Weezenhof/ New York; Angela vd Mast, Aldenhof; Marijke Teunissen, Meijhorst; Helmut Brockmeijer, Meijhorst; Shiva Suleimani, Meijhorst; Lieuwke Loth, Tolhuis. Muzikanten: Hans Hamers, Jeroen Lazeroms, Marcel Verbeek, Ferrie en Bianca, The Sleeping Beauty, Saskia Jonk, Rani van Bon Weezenhof;Lara Willemens; Trio De Jonkies.

 

Lente 2020

23 mei: Tussen 17.00 uur  en 18.00 uur staan warme maaltijden klaar op op te halen. Alles gekookt of gestoomd. Deze maand serveer ik dus alleen een hoofdmaaltijd. Breng je zelf drie bakjes mee? Bestel je maaltijd tijdig voor 21 mei bij aldenhofaantafel@gmail.com. Graag contant betalen svp. De prijs is5 euro inclusief. 

 

In de huidige (april) halve lockdownperiode, kwam ik op het spoor van de website "Namens Nederland". Hierop kan iedereen met een idee komen voor verbetering of verandering in en na deze tijd in Nederland. Men kan op alle ideeën reageren middels een like of een chat.

Hier vind je de link naar de website van Namens Nederland:


                                                                                                                                                                                                                          

 


Winter 2020

Agenda: 

Creatief Centrum Nijmegen Zuid exposeert in Wijkcentrum Dukenburg

Een wisselende expositie gedurende drie maanden. Geheel verzorgd door het Creatief Centrum Nijmegen-Zuid van januari tot eind maart. Meerdere  woensdagmiddagen worden workshops gegeven met zeer verschillende creatieve technieken in het wijkcentrum vanaf 14.00 uur.

 

 

De expositie van de deelnemers bij het Creatiefcentrum Nijmegen-Zuid in wijkcentrum Dukenburg is verlengt op de eerste verdieping. Drtie medewerkers van dit centrum zetten de expositie voort.

 De maaltijden op zaterdag en woensdagmiddag zijn aangepast ivm Covid-19. Zie onde het kopje 'Aan Tafel'.

 

 

 


2019 OPEN FOTOARCHIEF 21 december, maaltijd bij Aan Tafel in Aldenhof. Samen met buurbewoners uit Aldenhof staan we staan we stil bij de kortste dag van het jaar en vieren we MIDWINTER met een glaasje Glühwein en live muziek. Jong en oud is welkom! Aansluitend een stamppotmaaltijd voor wie wil. De kosten zijn 2 euro en 4 euro. Aanmelden kan tot daags ervoor bij aldenhofaantafel@gmail.com.

 

29 oktober, 13.00 uur, vanaf Wijkcentrum Dukenburg in Meijhorst:

Schilder mee met Diederik Grootjans en maak een streetview.


26 oktober 'van Paddenstoelen en pompoenen'

Lezing met Peter Klok en een maaltijd van wilde paddenstoelen in het huiskamerresaurant Aan Tafel 

Aldenhof 1243 aanvang 19.30 uur

 

NACHTOMMETJE ALDENHOF 2019

ZATERDAG 5 OKTOBER  - START: 20.00 uur  - EINDE: 21.30 uur - ADRES : "MICHI " Staddijk 41

  

 


Aldenhof 1243 op de route: De hooikist werd in de oorlogsjaren veel gebruikt. Daarin werd grotepap gegaard.

foto's gert van baast

 EXPOSITIE IN WIJKCENTRUM DUKENBURG

Olieverfschilderijen van Gerrie van der Velden uit Tolhuis.

Gerry schilderde voorheen graag werken van grote schilders na zoals van Goch en Picasso. Dat laat hij graag zien.  

Lineke Schoemakers uit Meijhorst exposeert bloemen en kruiden in de vitrinekast


Wil je exposeren? Bewoners uit Dukenburg en omgeving kunnen gratis exposeren en gebruik maken van een open podium voor gedichten en muziek in het wijkcentrum Dukenburg Meijhorst 70-39. Vier maal per jaar. Er zijn drie mogelijke ruimtes: beneden in het Atrium, in de glazen vitrinekast of op de eerste verdieping. Momenteel kunnen nieuwe exposanten zich weer aanmelden voor een expositie vanaf september 2019 bij amevdmast@gmail.com.

Aanmelden om te exposreren kan bij amevdmast@gmail.com 

In het huiskamerrestaurant AAN TAFEL

Herfstmaaltijd op zaterdag 26 oktober om 18.00 uur tot 21.00 uur met pompoenen en paddestoelen. Svp altijd eerst aanmelden.

Op zaterdagavond, (de derde zaterdag van de maand) van 18.00 uur tot 21.30 uur gezonde maaltijd in het huiskamerrestaurantje Aan Tafel Aldenhof 1243. 

Men kan ook mee koken en / of gastvrouw zijn voor een avond. Zie onder 'Aan Tafel' aanmelden bij aldenhofaantafel@gmail.com

De Buurthuiskamer in Aldenhof is op de woensdagmiddagen momenteel gesloten

* Op woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur mindfulness-bewegingsoefeningen bij chronische pijnklachten. * Op woensdagmiddag maaltijd soep tussen 12.00 uur en 14.00 uur voor 3 euro. * Op woensdagmiddag 14.30 uur 15.00 uur korte wandeling door het park. * Op woensdagmiddag na 15.00 uur spelletjesmiddag of iets reactiefs naar keuze. Aanmelden kan bij aldenhofaantafel@gmail.com

 

   


 

 

 

 

 

 

 Creatief centrum Nijmegen-Zuid

Gerrie van der Heijden vdheijdengerrie63@gmail.com

Jamshid Rasoul janschilder00@yahoo.com

Ina Scholten www.pitturina.nl

Janny van Moorsel bel voor informatie 06-27125386

Jacqueline van den Boom www.jacquelinevandenboom.nl

Gerard Bergers www.gerardbergers.nl 

Ben Elshof, Lankforst 3212 6538 JK Nijmegen; interieur design en tuinontwerp www.benelshof.nl 

Nicole van den Hurk, Tolhuis www.openpaintings.nl 

Emmy Bak, Weezenhof telefoon: 024-3446173 

Sonja Kropman via cultuurtafeldukenburg@gmail.com 

Judith Smits www.fibieskleuren.nl

Creatief centrum Nijmegen Zuid www.creatiefcentrumnijmegen-zuid.nl

Helmut Brocjkmeijer h.brockmeyer@hetnet.nl

Lineke schoemaker info@geneeskruid.nl

Muzikanten:

Jeroen Lazeroms, rap

Saskia Jonk, zang en piano

 

 

Wens Plan voor een wandel- en culturele route door Staddijkpark en langs de oude Staddijk

 

                                                                                               Foto's Gilbert de Bruijn, vier seizoenen in park Staddijk


Op www.mijnwijkplan.nl kunt u deelnemer worden middels een eigen account. Dan kunt u alle stappen van bewoners en de gemeente volgen bij de plattegrond van Nijmegen. (lampje Staddijk). Laat daar een bericht achter als u deelnemer wilt worden. Kijk ook op de facebookpagina 'vrienden van park staddijk'.

ARCHIEF 2018

Tekstarchief van de oude website Cultuurtafel Dukenburg tot 2018

                                                            

Initiatief cultuurtafel Dukenburg: De cultuurtafel is een initiatief van Angela van der Mast, (creatief ondernemer, kunstenares) en werd gepresenteerd in november 2011 bij de start van het wijkproject Dromen over Dukenburg.

Op weg naar 50 jaar Dukenburg in 2016, wilden de vrijwilligers bij De cultuurtafel verbindingen leggen tussen bestaande (culturele) groepjes van oude en nieuwe initiatieven. Dat doen ze nog steeds door zelf met eigen ideeën op creatieve wijze iets te organiseren bv door samen te koken, een bakwedstrijd in een van de parkjes, picknicks, en exposeren enz. Bewoners kunnen met hun eigen wensen zelf bij de cultuurtafel komen.

Op de tafel liggen: een modern en toegankelijk café waar de bestaande cultuur, nieuwe ideeën, smakelijk eten, leuke ontmoetingen samen komen; een jaarlijkse kunst- wandel of fietsroute met historische informatie over de groene omgeving;  openluchttheatervoorstellingen; stellingen en discussieavonden rondom een thema uit input van bewoners. Exposities in het wijkcentrum van Dukenburg. Stamtafel(s) maken voor het wijkcentrum.

Wij vinden het leuk om Dukenburg aantrekkelijk op de culturele kaart van Nijmegen te zetten. Dukenburg is de moeite waard om te wonen, werken en om er van de natuur  te genieten. Zo is er een plan om een poëzie- wandelpad in het Staddijkpark aan te leggen met gedichtjes van Dukenburgers.

Zijn bewoners zich bewust van hun mogelijkheden in dit groen en waterrijk stadsdeel? Kent men ook in Nijmegen aanwijzbare plekken met historische waarde in Dukenburg?  

Een mooie gedachte komt uit het gemeente project Dromen over Dukenburg: "Bewoners aan het roer", samen aanpakken waar hier cultureel en sociaal behoefte aan is. Dukenburg, een plek waar het goed toeven is. Eigenwaarde, zelfrespect en respect voor elkaar is ook cultureel een mooie uitdaging.    

Bijeenkomsten ergens op een passende plek in Dukenburg, bv De Lindenberg, het Amfitheater, het Wijkcentrum Dukenburg, Landhuis de Duckenburg of in een van de prachtige parkjes van Dukenburg. 

Inmiddels is het team wisselend en uitgebreid : Gert van Baast film bewerking; Lineke Schoemaker, Marijke Drabbe, kok, Angela van der Mast en de exposanten in wijkcentrum Dukenburg.  

Vind jij het leuk om te organiseren, om samen lekker te koken, werken aan de website of om stukjes te schrijven voor promotie (facebook), een discussieonderwerp inbrengen voor een themabijeenkomst mail ons dan: cultuurtafeldukenburg@gmail.com

Kunstenaars en creatievelingen in Dukenburg

Kunsteducatie:

-De Lindenberg Aldenhof Aldenhof 13-90 www.delindenberg.com info@delindenberg.com  024- 345 21 32

-New Arts Lindenberg Aldenhof www.newartsnijmegen.nl 06-22 85 62 42 of 06-25 04 04 10

-Creatiefcentrum-Zuid hobbywerkplaats Tolhuis 44-44 www.creatiefcentrumnijmegen-zuid.nl 024-345 21 13

-Heleen Gijsbers
Textielatelier "De Vlotte Naald"
Lankforst 52-38, 6538 KH Nijmegen
06-48432148
www.devlottenaald.nl  

Koren:

-Joy-koor Meijhorst 70-33 http://sites.google.com/site/joykoor

-Gregoriaans koor Meijhorst 70-33 www.ontmoetingskerk.net 024-3581966

-Staad koor Meihorstplein 70-43 www.staad.nl 024-3444157

-Dukenburgs Glorie Wijkcentrum Dukenburg

-Nijmeegs operrette gezelschap wijkcentrum Dukenburg Meijhorstplein

Beeldende kunst:

Sitchting Kunst van Samenleving contactpersoon Marriet Mensink www.stichtingkus.nl

-Jan Westerdijk, dichter en kunstenaar autodidact, Zwanenveld 024-3884046 Theater en dans

-Art-lines Meijhorst 60-02 www.arts-lines arts-lines@hotmail.nl Tel: 06-51095263

-Amateur Theatergroep Duiker, Meijhorst 24-40 www.theatergroepduiker.webklik.nl

-theatergroepduikergmail.com 06-30 05 49 91

marielle@grotebroer.com 024- 322 33 80


Algemeen 

www.cultuurtafel.webklik.nl cultuurtafeldukenburg@gmail.com 06-27125386

-Duuk en diner maandelijks maaltijd in Wijkcentrum Dukenburg

-STIP nformatie  Dukenburg, Meijhorst 70-39 6537 EP Nijmegen

-Scouting Karel de Stoute, Weezenhof 93-11 www.kareldestoute.nl 024-344 07 18

-OKC-Tandem Meijhorst www.tandemwelzijn.nl

-Wijkcentrum Meijhorst Meijhorst 70-39  www.nijmegen.nl 024-3448963

-Buurtcentrum de Gondel Zwanenveld 90-82 www.nijmegen.nl

-De Turf Malvert Malvert 51-34 www.nijmegen.nl 024-3442460

-Kunst in de kerk Meijhorst 70-33 www.ontmoetingskerk.net 024-3581966

  Diversen:

-Paintersisters Meijhorstplein 70-43 hettemorrien@gmail.com 024-3440321

 Erfgoed:

-Geschiedeniscafé J. Veltmeijer Tolhhuis telefoon: 06-504448

-De canon van Dukenburg www.canondukenburg.nl


Kunst in openbare ruimte

Culturele kaart Nijmegen: http://www.nijmegen.nl/kos/locatie.aspx   http://www.nijmegen.nl/kos/

Ronald Tolman De Uitkijkpost, Kruising Tolhuis Zwanenveld t.o. het Triavium

Arnoud Beerends Monument Steve Biko, Steve Bikoplein Tolhuis

Gerard Bruning De uil 1969, Aldenhof 76-21

Gerard Bruning Zonder titel 1980, Meijhorstplein 70-43

Peter van de Locht Het midden in zijn verplaatsing Tolhuis 10 de straat

Ben van Pinksteren Kloek met kuikens 1976, Weezenhof 11de straat

Ben van Pinksteren Omtrent de kievit, Weezenhof 54ste straat

Jan Snoeck Speelplastiek 1974, Tolhuis basisschool

Arthur Spronken Paard sculptuur, Steve Bikoplein Tolhuis

Peter Struyken Gekleurde tegelwand Politiebureau, Schuylenburgweg 20 Zwanenveld

Amfitheater Meijhorst ontwerp Meijhorst nabij 29-59, Meijboomschool Meijhorst